Glas op maat snijden met een glassnijder?

Hulp nodig bij glas snijden? Schakel een glashandel in en bespaar op de kosten!

Start uw gratis offerteaanvraag!
glas snijden

Glas snijden

Als u nieuwe beglazing in uw ramen wilt plaatsen, is het belangrijk dat deze precies op maat zijn. Het kan natuurlijk voorkomen dat het door een meetfout net niet past. Wanneer het een enkel glas betreft hoeft u deze niet terug te sturen, maar kan u hem zelf op maat maken met een glassnijder. Gehard of gelaagd veiligheidsglas snijden is helaas geen optie omdat gehard veiligheidsglas niet in tweeën kan breken. Gaat u zelf uw ruit op maat snijden? Gebruik dan het onderstaande stappenplan. Heeft u gehard veiligheidsglas op maat nodig? Of wilt u een rond gesneden spiegel laten maken? Neem dan contact met ons op. Wij zijn een netwerk van ervaren glaszetters verspreid door Vlaanderen. Vul ons contactformulier in voor meerdere, vrijblijvende prijsopgaven zodat u zelf kan vergelijken op prijs en aanbod. Zo betaalt u nooit teveel!

glas snijden

Benodigdheden

Gaat u zelf uw ruit op maat snijden? Dan zult u de volgende benodigdheden in huis moeten halen. Een goede glassnijder waarmee u de glasplaat gaat insnijden. Een goede glassnijder haalt u bij een speciaalzaak. Omdat u altijd risico loopt op glassplinters of scherven is een goed paar werkhandschoenen zeker van belang. Daarnaast heeft u een fles terpentine of snijolie en een lange, rechte lat nodig. Zorg voordat u gaat beginnen dat de ondergrond vlak en stabiel is. Voor een goed resultaat moet de gehele glasplaat vlak op de ondergrond kunnen liggen. Enkel glas is eenvoudig te bewerken, maar als de glasplaat gehard of dubbel is zult u deze op maat moeten laten maken.

Glassnijder

Een goede glassnijder haalt u bij een speciaalzaak. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, daarom is het altijd verstandig om u te laten informeren door een specialist. De nieuwste modellen hebben een ingebouwd reservoir voor snijolie. Zo wordt het mesje van de glassnijder tijdens het snijwerk gekoeld. Toch is een standaard glassnijder met een beetje terpentine ook meer dan voldoende bij het insnijden van enkel glas. Met behulp van speciale zuignappen zou een ervaren klusser een glazen plaat ook rond kunnen afsnijden, dat geeft bij een spiegel een mooi effect. Als u een dremel in huis hebt kunt u hiermee ook een glasplaat snijden. De kans dat het breekt is echter aanzienlijk, vandaar dat een echte glassnijder een betere optie is.

glassnijder

Stap 1: Voorbereiding

Voordat u gaat beginnen heeft u een vlakke ondergrond nodig. Dit maakt het gehele proces een stuk makkelijker. Er zijn professionele snijtafels verkrijgbaar, maar als u geen plannen hebt om hem vaker te gebruiken dan voldoet een vlakke tafel ook prima. Bescherm de tafel met een stuk tapijt of oude kranten, maar let op dat de glasplaat vlak blijft liggen. Controleer nogmaals of het niet gaat om gehard of gelaagd veiligheidsglas en reinig de glasplaat met glasreiniger.

Stap 2: Glas snijden

Als het enkel glas inmiddels gereinigd is kan u het zelf op maat zagen. Teken eerst de snijlijn af en gebruik een rechte lat zodat u de glasplaat ook recht snijdt. Heeft u een standaard glassnijder zonder reservoir? Dip de glassnijder dan even in de terpentine voordat u gaat beginnen. Zet de glassnijder rechtop en let op dat u niet teveel druk zet. Zet de kraslijn in één vloeiende beweging, aan het egale geluid hoort u of dit goed gaat.

Stap 3: Glas breken

Wanneer u de kraslijn in een vloeiende beweging heeft gezet, is de kans op problemen bij het breken een stuk kleiner. Afhankelijk van het formaat van de glasplaat gebruikt u uw handen, de uitsparing van de glassnijder of juist de hoek van de tafel om de ruit op maat te breken. Bij iedere methode geldt: druk de uiteinden aan beide zijden naar beneden. Het zou eenvoudig moeten breken. Houd wel rekening met de randen, die na het snijden erg scherp zijn.

Snijolie of terpentine?

Wanneer u met een glassnijder uw enkel glas op maat wilt snijden, is het belangrijk om te voorkomen dat het gaat verbranden. Er wordt natuurlijk maar een klein oppervlakte van het enkel glas ingesneden, waardoor de glasplaat op die plek erg heet kan worden. Om het oppervlak koel te houden wordt vaak gebruik gemaakt van terpentine. Voor het snijden dipt u de glassnijder hier kort in,zodat het snijwieltje koel blijft. Tegenwoordig hebben de nieuwste glassnijders een speciaal reservoir voor snijolie. Dit werkt in principe hetzelfde. Tijdens het snijwerk wordt er het wieltje gekoeld door de snijolie. Bij glasplaten die wat dikker zijn is het verstandig om wat snijolie met een kwast aan te brengen.

Welk type glas?

Niet elke glassoort is even makkelijk te snijden. Enkel glas kunt u relatief eenvoudig op maat maken met behulp van een glassnijder, maar dubbel, gehard of gelaagd veiligheidsglas kunt u niet bewerken. Wilt u toch gehard glas op maat plaatsen? Dan zult u deze glasplaat op maat moeten bestellen bij een glashandel. Het snijden van oud glas vereist ook iets meer aandacht dan het snijden van nieuw glas. Hierin zitten van zichzelf al vaak kleine scheurtjes. Bij het breken kan het voorkomen dat het langs de verkeerde scheur breekt. Bij het op maat snijden van oude beglazing is het daarom belangrijk dat u zo weinig mogelijk druk uitoefent.

glas op maat snijden

Voor de klusser

Enkel glas is voor een beginner relatief eenvoudig zelf te bewerken. Rechte lijnen in een plaat van maximaal 6 millimeter dik is met een standaard glassnijder goed te doen. Wanneer u dikkere glazen wilt snijden kunt u dit beter over laten aan een vakman. Heeft u het snijden van rechte lijnen op enkel glas onder de knie? Dan kunt u best eens proberen om rond af te werken. Er zijn speciale zuignappen verkrijgbaar waarmee u enkel glas perfect rond kan snijden. Heeft u geen ervaring en wilt u toch een rond glas? Laat een glasspecialist uw glasplaten dan rond snijden.

glas laten snijden

Besparen? Offertes vergelijken!

Het is relatief eenvoudig om zelf uw enkel glas op maat te maken. Als u dit niet ziet zitten of als u hier geen tijd aan wilt of kunt besteden, dan kunt u het natuurlijk ook laten doen. Heeft u gehard glas en heeft u dit in een andere maat nodig? Ook als u uw spiegel rond of op maat wilt laten zagen kunt u contact met ons opnemen. Als u ons contactformulier invult krijgt u zo snel mogelijk meerdere offertes van glaszetters uit uw regio. Door de verschillende prijsopgaven met elkaar te vergelijken.