Reparaties aan uw glas in lood deur of glasramen?

Op zoek naar een glasspecialist voor glas in lood?

Start uw gratis offerteaanvraag!
glas-in-lood

Glas in lood

Glas in lood: het is niet meer iets van vroeger. De beglazing is weer helemaal in de mode. Wat is glas in lood precies? Het zijn glasstukken die gevat zijn in een loodlijst. De beglazing werd vroeger gemaakt omdat men niet uit één stuk een raam kon maken. Beschilderd glas in lood geeft een unieke uitstraling aan uw beglazing. Deze beglazing treft u vaak aan in kerken en oude herenhuizen. Bij Moersteeglas informeren wij u graag over glas in lood. Wij bestaan uit een netwerk van specialisten, daarom krijgt u bij een prijsaanvraag meerdere offertes op maat toegestuurd. Zo kiest u altijd de aanbieder die het beste bij u past. Lees snel verder en ontdek meer over deze kunstzinnige vorm van beglazing.

glas in lood

Restauraties en reparaties

Het restaureren van glas in lood beglazing is een echte ambacht. De glazenmaker haalt de bestaande glasramen of deuren uit elkaar. Vervolgens wordt het glasraam gronding schoongemaakt. Eventueel vervangt de glazenmaker de gebroken stukjes en wordt het nieuwe glas in de loodprofielen gezet. Eenvoudige herstelwerkzaamheden kan de glazenmaker soms zelfs ter plekke restaureren. Gedeeltelijk herstel kan nodig zijn door bijvoorbeeld houtrot, scheuren en roestende brugstaven. Meestal is het compleet vernieuwen van het loodnet tijdens het restaureren niet nodig. Dit bespaart kosten en zo behoudt u de huidige uitstraling. Algeheel herstel is nodig tijdens het restaureren als de conditie van het glasraam slecht is. Denk bijvoorbeeld aan het uitbuiken van de panelen, waardoor er een glasbreuk dreigt.

Nieuwe glas in lood ramen ontwerpen

Wilt u nieuwe glas in lood ramen laten ontwerpen? Dat is mogelijk. Wij doorbreken graag samen met u het cliché dat deze beglazing oubollig is en uitsluitend in de kerk hoort. Wanneer u een nieuw glas in lood raam of deur laat ontwerpen geeft u uw interieur een nieuwe uitstraling. Het binnenvallende licht wordt subtiel gebroken en (eventueel) verkleurd. Dit creëert extra sfeer in uw woning. Wij voeren uw eigen ontwerp uit, of kijken samen met u welk ontwerp in uw interieur past. Het is mogelijk om de glasramen, of deur, op maat te laten maken. Naast diverse vormen, kleuren en ontwerpen is een beschilderd raam ook een optie.

Beschilderd glas herstellen

De meeste glas in lood ramen van tegenwoordig worden met blank of fabrieksmatig gekleurd glas samengesteld. Toch vindt men in oude panden nog een hoop glasramen van beschilderd glas. Eventueel verdwenen delen schildert men ‘koud’ in, aan de onbeschadigde zijde. Dit is in principe aan de buitenzijde van het raam, men noemt dit een koude retouche. Tijdens het restaureren gebruikt de glazenmaker verf die zonder schade weer kan worden verwijderd. Ontbrekende delen van de schildering herstelt de glazenmaker door kleuraanvulling. Op basis van documentatie of analogie reconstrueert de glazenmaker het ontwerp. Het opnieuw inbranden van verf doet men alleen in uitzonderlijke gevallen.

Glasramen herloden

De glazenmaker probeert altijd om het huidige loodnet te restaureren. Zijn reparaties onmogelijk? Dan is herloden de enige optie. Lood heeft immers een beperkte levensduur (50-100 jaar) door de voortdurende oxidatie. De glazenmaker haalt het raam uit de sponning en verwijdert het oude lood. Dit is een secuur werkje. De stukjes glas worden meteen schoongemaakt en in dezelfde volgorde op een lichtbalk gelegd. Zo kan de glazenmaker goed zien of er nieuwe glasstukken nodig zijn, of dat er reparaties nodig zijn. Het nieuwe lood kan eventueel extra beschermd worden door een anti-oxidant behandeling. Vervolgens worden de glasstukken in de nieuwe loodprofielen geplaatst.

glas-in-lood restaureren

Prijzen

Wat zijn de prijzen van deze beglazing? Dat hangt af van diverse factoren. De grootte van het raamwerk of deur (schuifdeuren) speelt natuurlijk een grote rol. Daarnaast is de complexiteit van het (beschilderd) patroon een factor. Als er veel verschillende kleuren en loodlijsten nodig zijn, wordt de prijs van de beglazing hoger. Ook de factor isolatie speelt mee. Moet de glazenmaker een voorzetraam plaatsen? Wij kunnen het tevens in dubbel glas plaatsen. Al deze factoren zorgen ervoor dat de prijs van glas in lood hoger is dan enkele beglazing. De ruwe schatting is gemiddeld €300,- per vierkante meter. De prijzen van het restaureren verschillen per glazenmaker en restauratieklus.

glas-in-lood ontwerpen

Vrijblijvend contact

Het is daarom van belang om vrijblijvend contact met Moersteeglas op te nemen voor het restaureren, ontwerpen of plaatsen. U wilt toch niet dubbel betalen? Wij vormen een landelijk netwerk van glazenmakers. Bij een offerteaanvraag krijgt u dus meerdere offertes voor het restaureren of plaatsen toegestuurd. Zo kiest u zelf voor de aanbieder die het beste bij uw wensen en behoeften past. Wij leveren een hoge kwaliteit beglazing tegen lage prijzen. U wilt toch ook weer genieten van uw glasramen of schuifdeuren? Vul snel het contactformulier in en ontdek de mogelijkheden van deze kunstzinnige vorm van beglazing. Kwaliteit op maat, zonder dubbel te betalen!