Draadglas laten plaatsen?

Besparen op de kosten van draadglas? Vraag gratis offertes aan!

Start uw gratis offerteaanvraag!
draadglas op maat

Draadglas

Draadglas wordt nog altijd veel gebruikt bij woningen en openbare gebouwen. Het is een glassoort waarin metalen draden veelal in een rasterpatroon zijn verwerkt. Dit gaaswerk houdt de beglazing bij elkaar en voorkomt bij een eventuele breuk dat glasscherven verspreid worden. Deze glassoort is uitermate geschikt als veiligheidsglas. Ondanks dat de kenmerken van draadglas overeenkomen met die van gelaagd of gehard glas, moeten deze glassoorten niet verward worden.

draadglas

Kenmerken draadglas

Het draad is de onderscheidende factor van draadglas. Het zorgt er voor dat het draadglas niet uiteenvalt wanneer het breekt en maakt het minder doorzichtig. Is draadglas brandwerend? Ja, dat is het zeker! Draadglas beschikt over een inbraak- en brandvertragende werking. Op plaatsen waar er groot brandgevaar is, wordt dit type glas dus vaak gebruikt. Veelal wordt draadglas gebruikt in kelders, flats, klaslokalen en schuren.

Hoe werkt het?

Draadglas is enkel glas dat niet gehard kan worden. Het staaldraad, met een draaddikte van ongeveer 0,5 mm, wordt tijdens het maakproces in het glas gewalst. Hierdoor blijft het bij elkaar wanneer het breekt. Het wordt echter niet sterker gemaakt. Het nadeel is dat de doorkijk van dit type beperkt wordt, maar dit kan afhankelijk van de locatie ook een voordeel zijn. Zo is het in schuren en kelders soms gewenst om de doorkijk te beperken. Doorgaans wordt het draad gemaakt van ijzer en nikkel en heeft het een vierkant rasterpatroon van ongeveer 12 x 12 mm. Daarnaast komt deze glassoort ook voor in ruitvorm of als staand draad.

Soorten draadglas

Er wordt onderscheid gemaakt in drie verschillende soorten draadglas, namelijk spiegeldraad, Engelse draad en zogenaamde brute draad. Spiegeldraad is volledig helder, waardoor u eenvoudig door de beglazing heen kijkt. Het Engelse draadglas is wat gebobbeld en maar aan één zijde glad. Er wordt vanwege privacy redenen voor dit type glas gekozen omdat het ondoorzichtig is. Ten slotte is er het brute draadglas, welke het meeste voorkomt. Dit draadglas is licht doorzichtig en geribbeld.

Draadglas op maat

Zelf draadglas op maat snijden? Dat kan met behulp van een glassnijder. Dit is echter niet eenvoudig. Advies is dus om voor draadglas op maat naar een gespecialiseerd glasbedrijf te gaan. Wilt u toch zelf draadglas snijden? Zorg dan in ieder geval voor een stevige en vlakke ondergrond, zodat het netjes wordt gesneden. Met behulp van een glassnijder maakt u kleine snede in het glas. Vervolgens tilt u het glas iets op en geeft u het glas aan de andere zijde een aantal tikken. Hierdoor breekt het overige deel van het glas eenvoudig af.

Draadglas bestellen

Draadglas is relatief goedkoop in vergelijking met andere glassoorten. Dit heeft er mee te maken dat het geen dubbele beglazing heeft en het gemakkelijk geproduceerd kan worden. Per m² liggen de prijzen gemiddeld tussen de €40,- en €150,-. Het verschil in prijzen wordt vooral veroorzaakt door het type beglazing. Zo is spiegeldraad duurder dan het type brute draadglas, omdat deze glassoort meer afgewerkt is. Meer weten? Of draadglas op maat bestellen? Neem contact op met onze professionals.

draadglas-bestellen